Publicerad den

Här på Elobina får vi väldigt ofta frågor gällande färger från våra kunder. Ofta handlar frågorna om varför färgerna på tryckt tyg inte blir exakt de samma som vi ser på skärmen eller som de vi skriver ut på vår skrivare.  Färger har och göra med skärmens resolution, färgrymden vi använder samt även betraktarens ögon.

Strandhydda
Strandhydda

Här ovan är ett fotografi på strandhyddor som sedan tryckts på en kudde.
Nedan ett mönster Esmeralda från vårt mönsterarkiv och hur mönstret ser ut som tryckt tyg.

Esmeralda
Esmeralda

För en ti sedan diskuterades en blåsvart klänning som en del såg i vitguld och andra i blåsvart och resten som jag själv i något mitt emellan. Det hela handlade om färg och ljus och bakgrunden på bilden. Här kan ni läsa mera om klänningen.
”I mörkret är alla katter grå” säger ett gammalt ordspråk, men om vi tänder ljuset så ser vi katternas riktiga färger förutsatt att det är vitt ljus. Om vi istället tänder ett rött ljus blir alla katter röda.

Färger i olika belysning.Wikipedia.
Färger i olika belysning. Wikipedia.

Grunden till att uppleva alla färger ligger i det vita ljuset som innehåller ett spektrum av alla synliga färger. Vi kan se dessa färger i regnbågen eller när ljuset bryts i en glasbit.  Här kan ni se en youtube-video gällande ljus och färg.

RGB
Om vi skall återskapa dessa färger behöver vi en färglåda som innehåller spektrumets alla färger och det kan vi åstadkomma med hjälp av tre färger, rödgrön och blå i lämpliga blandningar.  Om du tittar med ett förstoringsglas på din dataskärm eller på din TV vilken fungerar på samma sätt, ser du små lysande punkter i olika styrka beroende på vilken nyans av färgerna som visas.

 

I digitaltryck används RGB -färger.

Digitala fotografier är automatiskt i RGB. Om du däremot arbetar tex. i Photoshop är det bra att direkt från början ändra färgprofilen till Adobe RGB. Du byter färgprofiler under redigera och RGB-färgerfärgprofil. Vi rekommenderar också att du använder en dpi på 200 för det bästa resultatet.

Bra att komma ihåg är att de flesta hemmaskrivarna skriver ut i CMYK-färger. Vilket betyder att skrivaren automatiskt konverterar RGB bildens färger till CMYK (som består av cyan, magenta gult och svart).

 

Testa dig fram

Ifall du vill vara 100% säker  på dina färger, lönar det sig först att testtrycka 1 meter med många olika färgvarianter. Testa gärna med olika färgmättnad och ljusstyrka. I synnerhet om du använt ett annat tryckeri förut är det viktigt att testa dig fram för att nå det bästa resultatet. Vi rekommenderar att du gör ett eget testtryck på 1 meter med många olika färgvarianter. Testa gärna med olika färgmättnad och ljusstyrka.Vi kan också efteråt öka på färgmättnad och ljusstyrka eller alternativt dra ned på det.