Publicerad den
Linblomma

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Linne har traditionellt använts till underplagg av olika slag samt i inredningstextilier. Idag används materialet inte särskilt ofta vid klädtillverkning, men är alltjämt ett relativt vanlig material för dukar, gardinkappor och andra hemtextilier.

Olika typer av linne

  • Hellinne är tyger som enbart består av lin. Linne är mycket slitstarkt och har en god vattenupptagninsförmåga. Linne krymper mycket lite efter tvätt. Linne blir bara mjukare och finare efter varje tvätt.
  • Halvlinne är en blandning av lin och bomull, bomullsgarn som varp och lingarn som inslag, ungefär 50% vardera.Tyget klassas som halvlinne om andelen lin i inslaget ändå utgör minst 40 % lin. Halvlinnet är ett mjukt och svalt tyg. Det har linets vattenupptagningsförmåga samtidigt som man kan unna sig att använda tyget till vardags.

    Linväxt
    Linväxt

Lin – växten

Lin är en av de allra äldsta kulturväxterna. Genom fynd av såväl linfrö som linne i fornegyptiska gravar har det konstaterats att linodling och linberedning förekom för åtminstone 7000 år sedan. I Schweiz och i Italien finns lämningar som tyder på linodling under stenåldern. Lin  är en jordbruksgröda som kan odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt vars frön genom pressning ger den värdefulla linoljan – och dels som en spånadsväxt som genom linberedningen tar fram linfiber. Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissium vilket betyder “det allra mest användbara” eller “det högst nyttiga linet”.

Tillverkning av linnetyg

Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Att tillverka linnetextilier är en tidskrävande och omständlig process.

Läs om det Brittiska linets historia här: http://belovedlinens.net/fabrics/English-Linen2.html

Tillverkning av linnetyg
Tillverkning av linnetyg

http://belovedlinens.net/fabrics/English-Linen2.html