Publicerad den
Reactivt tryck

Reaktivt tryck, med reaktiva färger, kan användas på de flesta cellulosabaserade material som bomull, linne, bambu, viskos samt även på siden och ylle. Vid reaktivt tryck pressas färgerna ned i tygets fibrer.  Motsvarande teknik för syntet kallas dispersion och används t ex till polyester och polyamid.

Reaktivt tryck är mer invecklat än pigmenttryck. I gengäld ger dessa färger möjlighet att återge starkare och klarare färger samt en djup svärta. Eftersom färgerna går in i tygets fibrer bevarar det mönstret på bästa möjliga sätt.

Innan reaktivt tryck behöver tyget förbehandlas i syfte få en yta så att de reaktiva färgerna fastnar. Förbehandlade tyger kan bara förvaras en kort tid. För att trycket ska hålla måste det reaktiva trycket fixeras i hög värme efter att det blivit tryckt. Vid fixering reagerar färgen med växtfibern och färgen blir en del av fibern vilket ger en bra slitage- och tvätthållbarhet.

 

Innan leverans måste tyget tvättas för att bli av med kemikalier som används vid förbehandlingen. Tyget går igenom ett antal tvättar och sedan torkas och sträcks tyget. Hela processen tar minst tre dagar vilket gör att reaktivt tryckta tyger har en längre leveranstid.

Hela processen är ganska komplex vilket också leder till att färgerna kan skifta från gång till annan. Färgåtergivningen beror också på vävens kvalitet eftersom det är frågan om levande material.

Hitta alla våra tyger här.