Publicerad den
fran-vanster-Jan-Carlstein-Vilma-Gustafsson-Hakan-Isaksson

Elobina växlar upp, startar klimatsmart textilproduktion i Skåne

De senaste åren har den traditionella textilindustrin genomgått stora förändringar då de uppstått krav på mer unika och hållbara textilier med snabba leveranstider. Covid19 har satt fart på denna utveckling. Företag har inte råd att upprätthålla stora lager då försäljningen minskat. Dessutom har leveranserna blivit osäkra och leveranstiderna väldigt långa.

Elobinas nya utrymmen i Mellangården
Mellangården

Som svar på detta har Elobina bestämt sig för att starta egen klimatsmart digital textilproduktion i Alnarp, Skåne. Produktion öppnar i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Green Innovation Park*. SLU samarbetar med Elobina för att testa vissa koncept inom energi och hållbar grön produktion och SLU kommer under det närmaste året att uppföra en pilot i Alnarp för att generera fossilfri el.

SLU och Elobina vill även se vad forskning och innovation kan resultera i gällande nya växtbaserade miljövänliga material lämpliga för textilbranschen. Vi är glada över detta samarbete säger SLUs representant Håkan Isaksson: ”-Ibland stannar våra projekt på en mer teoretisk nivå, men nu har vi möjlighet att testa nya energilösningar och hållbar produktion i kombination med miljövänliga material i verkligheten. Det är inspirerande och ett bra exempel på hur akademi och näringsliv tillsammans kan visa vägen framåt”.

Det centrala i Elobinas verksamhet är den digitala plattform som samlar in ett stort antal enstycks och mindre beställningar till större helheter. Dessa sorteras automatiskt enligt tygsort och förut skickades dessa till den bäst lämpade produktionsanstalten, men nu kommer produktionen i stället ske lokalt utan användning av vatten och med minimal användning av el och kemikalier. Allt tillverkas enbart på beställning vilket innebär att överproduktion kan elimineras; ett av de största problemen inom textilindustrin.

“Vi ser verkligen fram emot vår egen klimatsmarta textilproduktion. Sedan tidigare har vår sömnad skett lokalt, men att nu kunna erbjuda hela värdekedjan gör oss stolta. Vi kommer också att minska på transportsträckorna och försäkra snabba leveranser till våra kunder. Sedan tidigare har vi erbjudit personalisera textilier och textilprodukter i små mängder till företag, designers och konsumenter. Men nu kan vi utveckla detta till nästa nivå med även lokalt tillverkade material”, berättar, Elobinas delägare Vilma Gustafsson.

Den nya smarta Elobina-fabriken öppnas i maj på SLU´s testanläggning i Alnarp.’

Jan Carlstein, Håkan Isaksson, Vilma Gustafsson, Niclas Östlund liten
Jan Carlstein, Håkan Isaksson, Vilma Gustafsson, Niclas Östlund

Elobina är en skalbar och flyttbar IT-lösning som stödjer hållbar och personlig produktion efter order och som skapar olika affärsmöjligheter på lokala marknader för designers, textiltillverkare och sömnadspersoner. Elobina har idag tre webbplatser: elobina.se, elobina.fi och elobina.com med tusentals nöjda kunder, allt från privata konsumenter till modeskapare och institutioner.

*På Green Innovation park samlas akademi, företag och organisationer. Det är en levande miljö för nätverkande, events och utveckling av idéer för en hållbar framtid. Green Innovation Park är en del av SLU Holding.  Green KontaktInnovation Park

Bilder

Kontakt Elobina:

Vilma Gustafsson
Epost: vilma.gustafsson@elobina.com
Tel. 0735 064 196

Ta även kontakt ifall du är intresserad av produktion

Jan Carlstein
Epost: jan.carlstein@elobina.com

Kontakt SLU:
Håkan Isaksson, SLU Fastighetsförvaltning
Epost: Hakan.isaksson@slu.se

Niclas Östlund, Green Innovation Park
Epost: niclas@greeninnovationpark.se