Publicerad den
Lycocell i pigment green tryck

På Elobina använder vi två olika produktionsmetoder när vi tillverkar designade tyger.

PIGMENTTRYCK

Pigmentfärg  kan användas på i stort sätt alla textila fiberer, även polyester. Pigmentfärger återger  trycket som det är, men riktigt kolsvart tenderar att bli mera graffiti grått. Väldigt starkt röd färg kan också i vissa lägen vara svårt att exakt återge.

Jämfört med reaktiv färg och dispersionsfärg har pigmentfärgerna de högsta värdena för UV-beständighet och är därför ett bra val om du ska trycka produkter som gardiner och annat som kommer att utsättas för mycket solljus.Vid pigmenttryck är det  enkelt att justera färger då slutresultatet färgmässigt syns direkt vid tryck och det snabbt går att justera och ändra till önskade färger.Tygprover

PIGMENT GREEN

På Elobina använder vi en beteckning Pigment Green som syftar till vårt tryck där vi inte efterbehandlar trycket. Vi använder kemikalie- och giftfria vattenbaserade pigmentfärger.  Dessa är färger är de mest miljövänliga som finns och uppfyller kraven på OEKO-TEX Certifiering. Inga kemikalier används vid för- och efterbehandling. Tyger som är tryckta med Pigment Green bör för bästa resultat inte tvättas under de första 3 veckorna.

REAKTIVT TRYCK

Reaktivt tryck, med reaktiva färger, kan användas på de flesta cellulosabaserade material som bomull, linne, bambu, viskos samt även på siden och ylle. Vid reaktivt tryck pressas färgerna ned i tygets fibrer.  Motsvarande teknik för syntet kallas dispersion och används t ex till polyester och polyamid.   Poplin EKO

Reaktivt tryck är en mer komplicerad process  än pigmenttryck. I gengäld ger dessa färger möjlighet att återge starkare och klarare färger samt en djup svärta. Eftersom färgerna går in i tygets fibrer bevarar det mönstret på bästa möjliga sätt. Innan reaktivt tryck behöver tyget förbehandlas i syfte få en yta så att de reaktiva färgerna fastnar. Förbehandlade tyger kan bara förvaras en kort tid. För att trycket ska hålla måste det reaktiva trycket fixeras i hög värme efter att det blivit tryckt. Vid fixering reagerar färgen med växtfibern och färgen blir en del av fibern vilket ger en bra slitage- och tvätthållbarhet. Innan leverans måste tyget tvättas för att bli av med kemikalier som används vid förbehandlingen. Tyget går igenom ett antal tvättar och sedan torkas och sträcks tyget. Hela processen tar minst tredagar vilket gör att reaktivt tryckta tyger har en längre leveranstid. Hela processen är ganska komplex vilket också leder till att färgerna kan skifta från gång till annan. Färgåtergivningen beror också på vävens kvalitet eftersom det är frågan om levande material.

 

En tredje metod, som vi inte använder på elobina, då begränsningarna är för stora, och slutresultatet avsevärt sämre är Sublimeringstryck. Ytorna och de bakgrundsfärger man kan använda är starkt begränsade. Det går inte att tex använda på naturmaterial, såsom lin och bomull. Tvättbarheten för själva den tryckta designen/mönstret är också låg. Kort och gott – ingen speciell rolig och kvalitativ teknik. Ej speciellt miljövänlig, speciellt då allt sublimeringspapper slängs.


VAD SKA MAN DÅ VÄLJA?

Utifrån miljösynpunkt så är ju digital tryck i sig mycket mer miljövänligt än traditionellt rotationstryck. Miljöpåverkan är ca 70-80% mindre  vid digitaltryck när man jämför dessa två produktionssätt. Om du har miljön i som viktigaste ingrediens, och då menar jag miljön för dig själv, de som arbetar med produktionen och miljön i stort. Då är utan tvekan Elobinas Pigment Green det bästa valet.

Elobina använder GOTS märkta tyger, så långt det är möjligt, om inte möjligt så använder vi OEKO-TEX certifierade tyger. GOTS märkt bläck, och inte några som helst kemikalier eller vatten används vid tillverkningsprocessen. Vissa har den åsikten att pigment tryck ger en sämre lyster i färgerna. En del anser att tvättbarheten är bättre med reaktivt tryck. Detta är sådant som man själv måste ta ställning till och prova sig fram. En sak är dock säker – pigmenttekniken blir ständigt bättre och mycket forskning görs kring detta.

Givetvis vore det en stor fördel för de flesta att allt tryck var i pigment tekniken. Dessutom skulle det gå mycket snabbare, då ju reaktiv tekniken är mer tidskrävande.

MEN BESLUTET ÄR DITT!

Walther Malmsten – produktionsansvarig på elobina concept AB