Publicerad den
sy en hissgardin

Sy en egen hissgardin

Här följer sömnadsinstruktioner för en hissgardin. Jag är ingen sömnadsexpert, men tänkte berätta till er hur jag gjorde så ni kanske får några tips. Tyget beställde jag hos oss på Elobina.

Tyget jag valde är bomullsatin Lomma och eftersom vi har relativt lågt till tak så valde jag vertikala ränder och ett mönster som heter Soho. Andra passliga tygval är halvpanama Antigua, poplin Tylösand och bomullsatin Alnarp. Du kan också använda ett tjockare tyg till hissgardiner.

JUST NU FÅR DU 15% PROVA PÅ RABATT PÅ ELOBINA MED KODEN SKAPAMER

För en hissgardin behöver du tyg, gardinsnöre, gardinpinnar/ rundstavar och plastringar. Ifall du använder en kirsch-stång, behöver du även kardborreband.

För att beställa rätt mängd tyg så ska du räkna extra för övre kanten. Om du använder en Kirsch-stång eller en
träpanel så behöver du bara ca 4cm , men om du som jag vill använda en vanlig gardinstång, så kan det vara bra att reservera minst 10 cm extra. Nertill behöver du ca 20 cm extra. För sidorna behövs ca 2x2cm, alltså sammanlagt 8 cm extra. Ska din gardin tex vara 130 bred, så behöver du ett tyg med 138 cm i bredd. För kanalerna behöver du ca 1 cm per kanal.

Börja med att klippa ett tygstycke i lagom storlek, sicksacka sedan alla kanter. Sedan ska du fålla tyget. Börja med sidsömmarna. Vik in först 2 cm och sedan 2 cm. Om du inte vill nåla fållar kan du även stryka fållarna – det brukar jag göra. Har tyvärr inte tålamod med att nåla. Ner till ska du först vika 2 cm och sedan ca 18 cm.

I nedre kanten ska du också sy in en kanal för att sätt in en pinne.
För att få ett fint fall när du viker/stryker kanaler ska du öka avståndet mellan varje kanal. Om du har tex 18 centimeter mellan första och andra kanalen, är det lagom med 22 centimeter mellan andra och tredje kanalen och så vidare. Antal kanaler beror på längden på din gardin. För kanaler räcker det att vika in en 0.5 cm. Mina kanaler här nedan är dock lite bredare ca. 1 cm.

Om du valt en kirsch-stång eller en trälist ska du nu sy ett kardborreband i övre kanten av din gardin. Den andra delen av bandet fäster du i stången. Annars gör du en likadan fåll som i den nedre kanten men smalare, så att din gardinstång ryms igenom.
Nu är gardinen färdigsydd. Nu är det dags att sy öglor och trä pinnar. Trä in pinnar (se bild nedan) i alla kanaler. Därefter ska du sy för hand två plastöglor per kanal (finns i gardin-/ tygaffärer). Jag sydde in mina 20 cm från kanten, men det är också lite smak sak. I de nedersta öglorna ska du sedan knyta fast persiennsnöret (finns i tygaffärer).

Beroende på gardinens längd behöver du mellan 4-8 meter snöre. Därefter ska du trä snöret igenom de andra öglorna. Upp till ska du ha tre öglor. Två i ändan av din snörkanal och en i den yttre kanten på högra sidan (eller den sida där du hissar upp din gardin).
Om du använder en kirsch-stång eller en träribba, använder du metallöglor med en skruv som du kan skruva fast i stången, men har du en gardinstång i metall för du sy även de översta öglorna. Ifall du har en gardinstång i trä lönar det sig att skruva de översta öglorna genom tyget så att gardinen hålls på plats. Denna gång hade jag inga öglor med skruv så jag sydde plastöglor även upp tills, men skruvade efteråt fast gardinen i trästången.

hissgardiner färdiga
Min färdiga hissgardin