Publicerad den

Konstfiber i tyger

Konstfiber är fiber som vi människor tillverkat. Oftast är det någon variant av plast som: nylon som används i strumpbyxor, lycra som används i sockar och badkläder eller fleecetyg man tillverkar av begagnade PET-flaskor. Konstfibrer är rätt tåliga, men t.ex. de som baseras på plast tar väldigt lätt eld och smälter lätt under ett strykjärn.

  • Om du är osäker, stryk på lägsta temperaturen. Det är lätt att man smälter konstfibrer med strykjärnet.
  • Tvätta inte över 60 graders temperatur om du inte helt säkert vet att tyget klarar högre temperatur än så.

Vilka olika konstfibrer finns det?

Det här är inte alla konstfiber, utan ett urval av de allra vanligaste. Det är sällan ett tyg består helt av konstfiber. Vanligtvis blandar man in olika konstfiber i tyg av naturfiber för att göra tyget mer stryktåligt, skrynkelfritt eller helt enkelt för att det skall bli billigare än om plagget bestod till 100% av naturfiber.
Polyester

Polyester är stark, skrynklar inte och håller formen bra. Polyester blandas ofta med ull-, bomull- och viskosfibrer. Polyestertyger är lättskötta tyger som knappt behöver strykas. och kan tvättas i 60 grader. Kläder av polyester är lämpliga när det krävs bra fukttransport och/eller god nötningstålighet, t.ex. i träningskläder.

Fleece är ett konstfibertyg som oftast används till plädar och fritidskläder. Materialet tål inte hög värme och skall inte torkas i torktumlare. Fleecematerial är tillverkat av 100% polyester och det är töjbart, mjukt och varmt samt lätt att tvätta. Råvaran till fleecetyg kommer ibland från återvunna PET-flaskor.
Polyamid

Polyamid eller nylon är den mest kända syntetiska fibern, och tillverkas av olja. Polyamid är starkt, skrynklar lite och bleks lätt av solljus. Polyamid kan tvättas i 60 grader. Polyamid är både elastisk och tål slitage bra. Den absorberar lite fukt och är snabbtorkande. Andra kända polyamidvarianter är: kevlar, nomex och kermel.
Elastan

Elastan, som också heter Lycra, är en mycket töjbar och elastisk syntetfiber och kombineras alltid med andra material. Den har mycket god töjbarhet, upp till 700 % och ger tyget en bra formstabilitet, följsamhet och elasticitet. Elastan används till exempel i: byxor, tröjor och baddräkter. Den är tvättbeständig och tål både värme och svett.
Akryl

Akryl är en av de vanligaste syntetiska fibrerna, inte lika stark som de övriga men tål solljus mycket bra. Akryl har utvecklats för att likna ull. Akryl är däremot känslig för värme vid tvätt och strykning och akrylplagg får ofta “noppor” på ytan. Akryltyg shelst tvättas i 30 grader men tål upp till 40 graders temperatur.
Viskos

Viskos kallades förut rayon. Det är en fiber som tillverkas av cellulosa från gran eller andra barrträd. Viskos tar lätt upp fukt och är behaglig att ha på sig. Obehandlad skrynklar den och krymper i tvätt. Viskos blir oftast rent i 40 grader då smutsen lossnar lätt, men tål högre temperaturer.
Polypropylen

Polypropylen är en fiber med mycket låg vikt men god styrka. Den har dålig elasticitet och ingen fuktupptagning. Den används bland annat i plagg som ska transportera ut fukt eftersom den själv inte absorberar fukten.
Acetat

Acetat är en kemisk förening mellan cellulosa och ättiksyra. Acetatfibrerna är starkare än viskos, och krymper mindre vid tvätt men suger åt sig mindre fukt och har sämre värmeisolering. Acetat används traditionellt som foder i kavajer och klänningar.
Lyocell

Lyocell tillverkas av samma råvara som viskos men med mer skonsamma kemikalier för miljön. Det är en relativt ny fiber som kan tilldelas en mängd olika utseenden och egenskaper från silkes- till bomullsliknande. Fibern är stark och tvättålig med liten risk för krympning.