Publicerad den

Info om återvunna och miljövänliga tyger

Lyocell

Lyocell är en regenatfiber som tillverkas av cellulosa från snabbväxande energiskog. Den benämns ibland Tencel, som egentligen är ett varumärke. Lyocell bearbetas med ”snällare” kemikalier i ett slutet system och med mindre energiåtgång. Därmed kan man återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. Tyget är 100 procent biologiskt nedbrytbart och kan tillverkas i allt från silkesliknande tyger till denim. Det är ett starkt och tvättåligt tyg med liten risk för krympning. Kläderna är hudvänliga med god förmåga att transportera fukt. Lyocell tillverkas i huvudsak av granved men även annan celulosa går bra.

Lyocell-textilier tillverkas av fibrer från vissa träd. De här träden växer snabbt, kräver lite vatten och behöver inte besprutas så mycket. Därför är lyocell ett mer hållbart alternativ än exempelvis bomull.

Processen för att omvandla träfibrer till textilier är skonsam för miljön och materialet är perfekt för trikå och stickade och vävda modeplagg.

Därför är Lycocell bra;

  • Hela tillverkningsprocessen för Lycocellhar mindre inverkan på miljön än många andra textilier
  • Minskad kemikalie- och vattenanvändning
  • Lägre koldioxidutsläpp
  • Den kemiska processen sker i ett slutet kretslopp

Hampa

Naturfibern kommer från industrihampa. Den kan växa på näringsfattiga jordar och odlas inom hela EU. Den är tålig, snabbväxande, tillför jorden näring och de djupa rötterna binder marken och förhindrar jorderosion. I Sverige har den länge varit förbjuden att odla på grund av den växtsläkting som förknippas med droger. Tyget är slitstarkt men skrynklar lätt. Det går att tillverka allt från linneliknande tyg till grov säckväv. Kläderna känns svala på sommaren och de värmer på vintern. De mjukare tygerna är ofta uppblandade med annat material men kan också ha behandlats med kemikalier.

Återvunnen polyester

Polyestern tillhör syntetfibergruppen. Det är ett petroleumbaserat tyg av återvunnen polyester från till exempel PET-flaskor och utslitna polyesterkläder. Fördelen är att vi återanvänder den råolja som en gång tagits från naturen, i stället för att utvinna ännu mer olja. Tyget kan tillverkas i allt från silkiga klänningstyger till träningskläder och fleece. Det är ett slitstarkt och tvättåligt tyg som behåller sin färg trots tvätt och solljus, och tyget absorberar lite fukt.

Rami

Rami är en av de äldsta textila fibrerna med en historia på flera tusen år. Det är en naturfiber som utvinns från en nässelväxt, även kallad kinagräs. Växten kan bli en till två meter hög och växer som ogräs på näringsfattiga jordar. Den kommer ursprungligen från Östasien. I dag är Kina ett av de stora exportländerna. Det är ett slitstarkt tyg som liknar linet till sin struktur. Kläder av rami är svala och sköna och har god förmåga till fukttransport, men liksom linet skrynklar det mycket. För att göra tyget mjukare blandas det ofta med andra fibrer som lin eller bomull.

Mjölkfiber

Första patentet på mjölkfibern utfärdades i Italien 1935. Den tillhör gruppen regenatfiber och tillverkas av överbliven mjölk som har blivit otjänlig som föda eller som kommer från överproduktion. Förenklat kokas vätskan bort ur mjölken och kvar finns proteinerna. En proteinlösning tillreds och ur denna dras långa kedjor som i slutänden blir till textila fibrer. Det är ett mjukt och behagligt tyg med fin lyster som känns lite lyxigt. Det har god förmåga att transportera fukt. Passar till kläder nära kroppen som underkläder och babykläder. Tyget blandas ofta med andra fibrer, till exempel ekologisk bomull

Hos oss på Elobina har vi i dagsläge återvunnen polyamid och polyester. Vi testar hela tiden för att även införa andra av ovannämda tyger.